Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

PONIŻEJ ZNAJDZIECIE KILKA POMYSŁÓW NA TANIE, SZYBKIE A PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWE DANIA :)


FIT SŁODKOŚCI


CAKE POPSY

Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone
1 opakowanie herbatników lub biszkoptów bez cukru
miód ( według uznania )
2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:
do naczynia wrzucamy serek mascarpone, rozkruszamy herbatniki ( lub biszkopty ), dodajemy miód i całość mieszamy.
Następnie robimy dowolnej wielkości kulki i wkładamy je na 15 - 20 minut do lodówki.
Po tym czasie schłodzone kulki polewamy rozpuszczoną wcześniej czekoladą.
Można je dodatkowo udekorować np. posypką, orzechami, płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi itp.
Całość ponownie wkładamy do lodówki w celu zastygnięcia czekolady.
___________________________________________________________________________________________________________________________

MINI TARTY

Składniki:
1 szklanka mąki ( jak zawsze najlepiej pomieszać ryżową/jaglaną/owsianą, może też być pszenna )
1/4 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki cukru brązowego (4-5 łyżek ksylitolu)
szczypta soli
owoce ( u mnie maliny ), dżem, itp...

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Wałkujemy ciasto grubości około jednego centymetra i wycinamy ciasto w kształcie naszej foremki ( zostawiamy trochę ciasta na udekorowanie ).
Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut, wyjmujemy i nakładamy owoce lub dżem, przyozdabiamy pozostałym ciastem.
Tarty pieczemy przez kolejne 15 minut i gotowe.
Aby zrobić warkocz wycinamy 3 paski o szerokości 2 cm, rolujemy je i pleciemy warkocze. Odcinamy początek i koniec i rozkładamy na cieście.
Miejsce łączenia najlepiej przykryć dowolnym kształtem wyciętym z ciasta. Ciasto przed włożeniem tart do piekarnika możemy posmarować żółtkiem.
___________________________________________________________________________________________________________________________

SERNIKOWE LOVE

Składniki:
1 czubata szklanka twarogu mielonego ( użyłam z wiaderka )
2 jajka, 1 budyń w proszku
2 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, resztę składników dokładnie mieszamy i delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Dla leniuszków - zamiast ubijać białka, mieszamy wszystkie składniki i dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Smażymy placuszki na niskiej mocy palnika.
___________________________________________________________________________________________________________________________

PUDDING CHIA

Składniki:
1 szklanka dowolnego mleka
4 - 6 łyżeczek nasion chia

Sposób przygotowania:
Mieszamy mleko z nasionami i odstawiamy do lodówki na całą noc, najlepiej zamieszać kilka razy przed pójściem spać.
Możecie dodać miód, cynamon lub kakao, opcji jest wiele. Ja wymieszałam z rozgniecionymi malinami.
___________________________________________________________________________________________________________________________

CIASTO POMARAŃCZOWE

Składniki:
2 małe pomarańcze
4 jajka ( białka i żółtka oddzielnie )
5 - 6 łyżek ksylitolu
1,5 szklanki mąki ( u mnie mix ryżowej, kukurydzianej i jaglanej )
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Pomarańcze myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 60 minut. Studzimy.
Kroimy na kawałki i blendujemy z olejem kokosowym na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ksylitol łyżka po łyżce ciągle miksując.
Następnie wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Na koniec dodajemy mąkę i masę pomarańczową, delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy ( 21 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ).
Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 170 stopni.
____________________________________________________________________________________________________________________________

BUŁKI BANANOWO DROŻDŻOWE Z MALINAMI

Składniki na ciasto:
1 saszetka suchych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru / ksylitolu
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
2 banany
2 łyżki oleju kokosowego

Składniki na nadzienie:
maliny smażone na suchej patelni z dodatkiem ksylitolu ( równie smaczne będzie nadzienie cynamonowe )
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1 duża łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:
Mąkę i drożdże mieszamy w misce. Mleko podgrzewamy z ksylitolem/cukrem i wlewamy do mąki.
Dodajemy rozgniecione widelcem banany, jajko, olej kokosowy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Delikatnie rozwałkowujemy w kształt prostokąta ( na 1,5 cm ), smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę.
Kroimy na 9 części, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopni.

 

 

CHIPSY BANANOWE

3 banany

3 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni .Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Banany pokrój w 2mm talarki.Każdy krążek posmaruj sokiem z cytryny i wyłóż na blaszkę.Piecz 15 min lub do momentu kiedy będą złote. Ostudź wtedy- dopiero nabiorą chrupkości.
___________________________________________________________________________________________________________________________

 

ZDROWE POMYSŁY NA OBIADY I KOLACJE

 

CURRY Z MANGO I KURCZAKIEM

Składniki:
1 filet z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego
1 mango
przyprawy ( curry, sól, papryka słodka, papryka chilli, imbir, czosnek, kurkuma, kolendra, rozmaryn )

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy ( najlepiej przygotować kurczaka i zostawić w przyprawach na noc w lodówce ).
Następnie lekko podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy mleczko i obrane, pokrojone mango.
Gotujemy kilka minut, doprawiamy i GOTOWE :)
____________________________________________________________________________________________________________________________

KURCZAK W CIEŚCIE

Składniki:
1 cały filet z kurczaka - kroimy na większe kawałki, przyprawiamy (solą i pieprzem) i odstawiamy.
2 jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki mleka / wody
przyprawy ( curry, sól, pieprz, imbir, czosnek, kolendra, sezam biały, czarnuszka )

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy.
Smażymy na złoty kolor.
P/S Kurczak jest mega soczysty dzięki powłoczce z ciasta.
____________________________________________________________________________________________________________________________

PALUCHY OWSIANE

Składniki:
około 1,5 szklanki mąki ze zmielonych płatków owsianych
2 jajka
1 kulka sera mozzarella
2 łyżki sezamu
przyprawy ( sól, pieprz kolorowy, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano, cząber )
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Ser ścieramy na tarce, mieszamy z resztą składników i zagniatamy ciasto.
Formujemy wałeczek na grubość małego palca i kroimy w 4 cm paluchy.
Smażymy na oleju kokosowym z każdej strony.
____________________________________________________________________________________________________________________________

KANAPKI NA BUŁCE Z MIKROFALÓWKI

Składniki:
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka masła ghee / oleju kokosowego
3 łyżki mleka
sól do smaku

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i mieszamy z resztą składników.
Masę przekładamy do kokilki nasmarowanej odrobiną tłuszczu i wstawiamy do mikrofalówki na około 2-3 minuty (najwyższa moc).
Przekrawamy na pół i grillujemy + sos jogurtowy z curry, sałata, pomidor, smażone tofu i wczorajszy pieczony kurczak ze skórą.
__________________________________________________________________________________________________________________________

TARTA

Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
3 czubate łyżki oleju kokosowego w postaci stałej
2 łyżki mleka
1 jajko
przyprawy ( sól, chili, oregano, tymianek )

Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy dno i lekko boki formy 21 cm ( papier do pieczenia tylko na dno ).
Wstawiamy na 15 min do lodówki następnie zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na nadzienie:
1 łyżka gęstego jogurtu
1 jajko
sól
pieprz

Sposób przygotowania nadzienia:
Na podpieczony spód wylewamy jogurt wymieszany z jajkiem i przyprawami.
Podsmażone warzywa układamy ( kilka pieczarek, cebula, papryka ) i zapiekamy jeszcze przez około 25 minut.

 

BEZGLUTENOWA TORTILLA

500 g mąki ryżowej

1 łyżeczka ziół prowasalskich

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

5 łyżek roztopionego oleju kokosowego lub innego

300 ml mleka

mozna dodac troche wody mineralnej gazowanej

Do miski wsypujemy mąkę i przyprawy.Całość mieszamy.Dodajemy olej oraz mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewany troche  gazowanej wody mineralnej.Ciasto smażymy na rozgrzanej patelnitak jak naleśniki.Za każdym razem, gdy nakładamy ciast na patelnię, należy je najpierw przemieszać,aby sie nie rozarstwiło.

 

 

Kontakt...

Telefon: +48 881 505 788
FacebookGoogle +InstagramYouTube

Formularz kontaktowy:

Współpracuję z: