Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

FIT SŁODKOŚCI

JAGLANY BUDYŃ

2-4 PORCJI

1/ 2 szkl.suchej kaszy jaglanej

2 szklanki tłustego mleka kokosowego (najlepiej Real Thai)

1/2 łyżeczki soli

miód lub syrop klonowy

owoce do wyboru (POMARAŃCZE)

WYKONANIE:

Kaszę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na 8h.Namoczona kaszę dokładnie połucz na sicie i przełóż do garnka.Zalej mlekiem, dodaj sól i zagotuj.Gotuj pod przykryciem ok 30 nmin mieszając zby kasza nie przywarła do dna.Gorącą kaszę (ważne) zmiksuj z obraną pomarańczą i odrobiną miodu na jednolity krem.Budyń przelej do miseczek i zjedz od razu lub można przelać do słoiczków.Wystudż i trzymaj w lodówce do 3 dni

FIT SNICKERS

SPÓD:

150 g wiórków kokosowych

50 g masła orzechowego

150 g orzeszków ziemnych prażonych -niesolonych

KAMEL:

40 g masła orzechowego

150 g suszonych daktyli

40 g orzeszków ziemnych prażonych -niesolonych

POLEWA CZEKOLADOWA:

75 g gorzkiej czekolady

125 g mleka krowiego/migdałowego

50 g odżywki białkowej -czekoladowej (można zastapić kakao)

WYKONANIE :

SPÓD

Osobno blenderujemy wiórki koksowe, oraz orzeszki ziemne- na sam koniec oba składniki jeszcze raz razem-dodajemy masło orzechowe i zagniatamy .Wykładamy do formy z wyjmowanym dnem.Odstawiamy do lodówki

KARMEL

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok 30 min.Odcedzamy wodę, dodajemy masło orzechowei blenderujemy .Dorzucamy garść orzechów na sam koniec .Masę wykładamy na pierwszą warstwę i ponownie odstawiamy do lodówki.

POLEWA

W kąpieli wodnej rozpuczczamy czekolad+mleko zblenderowane z odżywką białkową ewentualnie z odrobiną kakao.Odstawiamy na ok 5-10 min do ostygniecia a następnie wylewamy na wierzch tarty.Posypujemy orzeszkami i watawiamy na min 30 min do lodówki .

 

 

LODOWE TARTALETKI

150 g jogurtu naturalnego

75 g mleka kokosowego

30 g odżywki bialkowej (o dowolnym smaku) można pominąć

1 łyżka ksylitolu

200 g truskawek lub innych owocow

WYKONANIE

Jogurt mieszamy z mekiem kokosowym oraz białkiem i przekładamy na dno do silikonowych foremek.

Wkładamy do zamrażarki na 10 min.Truskawki miksujemy z ksylitolem i przekładamy do foremek na lekko zamrożoną jogurtową masę.Ponownie wkładamy do zamrażarki na kilka minut.

 

 

 

PANNA COTTA

4 płatki żelatyny

400 ml mleka kokosowego

1 laska wanilli

2 łyżki ksyylitolu

MUS TRUSKAWKOWY

200 g jagód (świeżych lub mrożonych)

2 łyżki miodu

WYKONANIE

Płatki żelatyny namaczmy w zimnej wodzie.Mleko przelewamy do rondelka.Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół ,dodajymy ziarenka do mleka.Dosypujemy ksylitol.Całość podgrzewamy na małym ogniu.Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ,energicznie mieszając.Masę przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki do stężenia.

 

 

 


FIT FERRERO ROCHER


60g orzechów laskowych +15g do środka i posypki
25g daktyli (moczonych w odrobinie wrzątku)
2 łyżki kakao
2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady
ekstrakt nugatowy*  (można pominąć lub zastąpić innym)

WYKONANIE
odkładamy na bok 8 orzechów (będą w środku) a resztę rozdrabniamy np. w młynku do kawy
zostawiamy łyżkę na posypkę.Resztę wsypujemy do miski, dodajemy kakao, rozpuszczoną czekoladę i namoczone daktyle (wraz z wodą), dokładnie miksujemy
formujemy kuleczki, w środek wciskamy orzeszka i obtaczamy w "posypce"
schładzamy w lodówce lub jemy od razu.

ROLADA BEZGLUTENOWA
 2 jajka
 2 łyżki mąki ryżowej (30g)
 1 łyżeczka ksylitolu/erytrytolu/cukru
 1 niecała łyżeczka roztopionego tłuszczu - u mnie olej kokosowy
 szczypta proszku do pieczenia

WYKONANIE
 Białka ubijamy, dodajemy żółtka i resztę składników. Masę przekładamy do dowolnej formy (u mnie po prostu uformowany kwadrat na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180*C.
Wyciągamy, smarujemy nadzieniem i zawijamy  W środku może być np. twarożek, nutella z awokado, jakiś mus z owoców...
Śliwki ➕kakao  ksylitol podduszone w rondelku z odrobiną wody i na koniec dodane trochę mąki kokosowej do zagęszczenia
Na górę masło orzechowe, prażone płatki kokosowe

DESER JOGURTOWO - CZEKOLADOWY

140g jogurtu greckiego 

120g jogurtu naturalnego 

2 łyżeczki kakao

2 łyżeczki wiórków kokosowych

2 łyżki miodu 

WYKONANIE

Migdały. Jogurt naturalny, jogurt grecki, kakao, miód, wiórki kokosowe wymieszać ze sobą. Mase dzielimy na dwie części I do jednej dodajemy kakao. Następnie wlewamy do szklanki naprzemienie.

 

KRUCHE CIASTECZKA

100g mąki kukurydzianej (@purerein)
25g rozpuszczonego oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu
1 jajko
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
woda

WYKONANIE


Wszystko mieszamy/lepimy dodając tyle wody aby po prostu była masa jak miękka plastelina (robie na oko

Kontakt...

Telefon: +48 881 505 788
FacebookGoogle +InstagramYouTube

Formularz kontaktowy:

Współpracuję z: